
Recept på hemlagad näringsrik hundmat, dietkost, kex och
godis
Oavsett om man ger hemlagad mat eller
torrfoder så rekommenderas tillskott av kallpressad rapsolja dagligen, 1
msk till stor hund och 1 tsk till liten hund. Rapsoljan innehåller mycket av de
viktiga omega-3-fettsyrorna. Du kan läsa om oljor under "vitaminer och
mineraler"
Dessutom rekommenderas ishavsalger från
Alg-Börjes www.alg-borje.se Viktigt att följa doseringsanvisningen och
att inte överdosera. Algerna stärker immunförsvaret och mineralbalansen.
Som tillskott kan du även ge grönsaker, helst
råa i puréform som du blandar i maten.
Det kött som finns i recepten kan ges rå i
stället för tillagat men det är inte alla hundar som vill äta rått kött om de
inte är vana vid det.
Till varje måltid/portion ges
vitamintillskott. Rekommenderar Standardt LAGA MAT eller Kafomavit i
tablettform (krossas till valp) Följ doseringstabell på förpackningen
Mängden mat
Den mängd mat som är lagom varierar från hund
till hund eftersom energibehovet är individuellt. Hundar av samma ras och
storlek kan äta olika mängder. Ålder, mängd motion, kön, hälsotillstånd och
andra faktorer inverkar på mängden mat som den behöver.
2-3% av hundens kroppsvikt är en vanlig
dagsranson hos de flesta hundar. Stora hundar äter i proportion mindre än små
hundar.
Väger hunden 30 kg så ska hunden äta 600-900 g
mat dagligen. Med lagom mängd mat går hunden varken upp eller ner i vikt.
Revbenen känns om man smeker hunden längs
sidorna. De ska inte vara synliga men man ska inte heller behöva söka efter dem
genom att trycka med fingrarna.
Recept 1
Avorioris och korngryn (hälften av varje)
kokas samman, 25-30 min på svag värme.
1 del spannmålsblandning till 3-4 delar vatten
= 500 gr spannmål – 2 liter vatten
Köttfärs, höns, lamm eller fisk blandas i
eller rå nötvom + nöthjärta.
Recept 2
3-3,5 liter vatten
1 köttbuljongtärning eller hönsbuljong
(1 krm vitlökspulver)
300-400 gr köttfärs eller lammfärs
500 gr avorioris eller korngryn (eller hälften
av varje)
200 gr blodpudding (rives eller males)
4 stora potatisar (rives)
Allt kokas på svag värme i cirka 30 min.
Om den färdiga maten blir för vattnig hälls
överblivet vatten bort.
Förpackas sedan portionsvis och fryses.
Maten håller sig färskt i kylen i 2-3 dagar.
Recept 3
1 dl avorioris, 1 dl krossad bovete, 1 dl
skalad hirs.
Blandningen kokas i 30 minuter i cirka 12 dl
vatten.
Samtidigt kokar man cirka 1/2 kg skivade
morötter i vatten tills de mjuknat. Lägg i 1 dl ärtor de sista fem minuterna.
Till valp mixar man de kokta morötterna o
ärtorna, till unghund/vuxen hund mosar man grönsakerna. Därefter blandas det
med spannmålet.
Till detta serveras kokt kött eller fisk.
Förslag på kött: svinhjärta, kycklinghjärta, nötfärs, kyckling, höns eller
fisk.
Dosering: 2 delar spannmåls/grönsaksblandning,
1 del kött eller fisk + 1 msk rapsolja
Recept 4
3 kg kött ( nöt, fågel eller vilt), 0,5 kg
torra ärter, 1 kg tärnad potatis, 1,5 tärnade morötter, 0,5 kg tärnade
kålrötter, 0,5 kg hackad vitkål, 0,5 kg korngryn
Lägg ärterna i en 10 liters gryta och täck med
vatten. Låt stå över natten.
Nästa dag: Finfördela köttet. Lägg köttet i
grytan och koka köttet och ärterna i 1,5 timme. Fyll på med 1,5 liter vatten
och lägg i de tärnade potatisarna och grönsakerna. Lägg sedan i korngrynen.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 20 minuter under omrörning. Stäng av
plattan och låt koka på eftervärme.
Förpackas och fryses i lagom stora portioner
Westiegröt
1 dl
hirs, 1 dl korngryn, 1 dl råris, 1 dl bovete, 1 liten nypa salt, 2 liter vatten
Koka på allt svag värme i cirka 60 minuter.
Tillsätt morötter, ärter eller vad man har hemma och låt det koka med de sista
tio minuterna. Denna bas kan frysas in portionsvis.
Servera med t ex lamm eller rå nötfärs, inte
blandfärs,
kokt höna eller kokt fisk.
Dosering 1/4-dels kött eller fisk och 3/4
gröt.
Avorioris
Avorioris är ett mellanting mellan vitt
polerat ris och råris. Avorioriset är mer näringsrikt än vitt ris. Finns på
hälsokosthyllan i livsmedelsbutiken
GRÖNSAKER och FRUKTER
Bra råa grönsaker och frukter är:
blomkål
broccoli, kokt. ej rå
brysselkål
fänkål
gurka
morötter i puréform(en hel morot är bra att
gnaga på för tänder och tandkött
sallader (ju mörkare gröna desto nyttigare
selleri
sparris
spenat
vitkål
björnbär
blåbär
hallon
jordgubbar ( bör undvikas vid
björkpollenallergi)
päron
tomater
äpplen (björkpollenallergiker bör undvika
äpplen
Grönsakerna ska helst ges råa och då i
puréform. Använd gärna stavmixer!
Hundar är inte i grunden säd- grönsaks- och
fruktätare som vi människor. De utvecklar ganska snart en näringsmässig obalans
om deras kost mest består av dessa produkter.
De bör alltså äta mer kött än säd och
grönsaker
Vitkål är mycket rik på vitaminer.
Vitkålssaften är bra för magproblem,
magkatarr, magsår och för matsmältningen
GLUTEN
GLUTENINNEHÅLL I OLIKA MJÖLSORTER
MYCKET GLUTEN
= vetemjöl
LITE GLUTEN
= rågmjöl, kornmjöl, havremjöl
SAKNAR GLUTEN
= majsmjöl, bovetemjöl, sojamjöl, potatismjöl
Vete innehåller mycket gluten
Gröt till glutenallergiker
GRÖT på HIRS, BOVETE och AVORIORIS
Denna gröt kan ges till hundar med
foderallergi, som t ex överkänslighet mot gluten och/eller protein.
Ta 1 dl var av hirs, bovete och avorioris i en
kastrull (inte mindre än 2-liters)
Skölj först med hett vatten och häll av
försiktigt och skölj sedan med kallt vatten
Häll på 8 dl vatten
Koka upp och rör om
Dra ner värmen och låt sjuda under lock. Rör
om då och då.
Förvara avsvalnad gröt i kylen. Den håller sig
i en vecka.
Gröten är mineralrik..
En hund
ska helst inte ha några spannmålsprodukter alls. Detta på grund av att hunden saknar det enzym som bryter ned
fytinsyran i frön och spannmål. Detta får till följd att fytinsyran drastiskt
hämmar intaget av viktiga mineraler som järn, zink och kalcium.
Diet vid tillfälliga kräkningar och diarréer
Svält
hunden i 24-36 timmar och ge under tiden teskeds- eller matskedsvis risavkok
med 1 matsked druvsocker och 1 tesked salt per liter vätska. Hunden bör ha
70-80 ml vätska per kg kroppsvikt och dygn.
RISAVKOK: 2 dl avorioris, 1 liter vatten.
Skölj riset. Häll riset i vattnet och låt koka i cirka 30 minuter. Sila av
vattnet och det är detta som kallas för risavkok. Riset kan sparas i kylen i
ett par dagar.
AVORIORIS är ett mellanting mellan vitt
polerat ris och råris. Riset är mer näringsrikt än vitt ris.
När kräkningarna och/eller diarrén har upphört
ges det kokta riset med kokt mager fisk. Ge flera små mål mat om dagen Du kan
även blanda i kokta blåbär, kokta morötter eller morotspuré i riset. Pröva även
att ge kokt ägg eller omelett.
Hunden måste hela tiden ha fri tillgång till
friskt vatten.
HUNDKEX
VETEFRIA HUNDKEX
7-8 dl korn- eller rågmjöl, 2,5 dl majsmjöl,
2,5 dl havregryn, 3,5 dl varm buljong, 0,5 dl olja, 2 ägg, 2,5 dl riven ost, 1
tsk vitlökspulver
Blanda havregryn och olja. Häll över varm
buljong och låt blandningen stå i 10 minuter. Blanda i de övriga ingredienserna
och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat
bakbord. Skär ut kex och lägg dem på en bakplåt. Grädda i 150 grader i cirka en
timme. Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.
HUNDKEX MED FILMJÖLK
1 liter filmjölk (ljummen), 1,4 kg vetemjöl, 1
dl majsolja, 1 msk honung
Blanda filmjölk, majsolja och honung. Rör ned
mjölet till fast deg. Forma till kakor. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter
tills kexen är svagt bruna. Sänk till 100 grader och torka kexen i några
timmar. Lång torktid ger hårda kex.
Det går att byta ut filen mot vatten till
hundar som inte tål mjölkprodukter.
VEGOKEX
7 dl hackad persilja, 1,25 dl rivna morötter,
1,5 dl riven ost, 2 msk olja, cirka 6 dl grahamsmjöl, 2 msk havrekli, 2 tsk
bakpulver, cirka 1,5 dl vatten
Blanda persilja, morötter och olja för sig.
Blanda mjöl, kli och bakpulver för sig. Blanda med varandra. Späd med vatten
lite i taget tills det går att forma en deg. Arbeta någon minut. Kavla ut
centimetertjockt. Ta ut med kakmått. Lägg på plåt och grädda i 150-200 grader i
20-25 minuter
HUNDKEX PÅ GRÖNSAKER
1 dl ärtor, 1 dl rivna morötter, 1 dl
majskorn, 2 dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl, 2 dl vete- eller rågkross, 2 dl
hönsbuljong, 2 msk olja.
Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i
resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex (
som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i
15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara
i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.
SNACKS
1 liter fullkorns- eller grahamsmjöl, 5 dl
vetekli. 5 dl rågkross, 3 msk majsolja, 5 dl köttbuljong, (1 klyfta pressad
vitlök)
Blanda alla torra ingredienser i en stor
bunke. Tillsätt olja och buljong och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen
centimetertjock på ett mjölat bakbord. Skär ut kex i valfri form eller använd
kakmått och lägg dem på en bakplåt. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter.
Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten
Hundkex (som passar bra till julen)
3 dl grahamsmjöl, 1,5 dl havregryn, 1 ägg, 100
gr smör
Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Låt degen stå i kylskåpet i minst en halvtimme. (Det är lättare att trycka ut
kexen om degen är kall). Kavla ut degen och tryck med hjälp av pepparkaksformar
ut kexen. Grädda i 175 grader tills de är bruna och knapriga, cirka 20 min.
Mums för en hund.
HUNDGODIS
LEVERGODIS :
Koka 1 kg lever (nöt eller lamm) i en timme. Häll av spadet och låt
levern svalna. Skär sedan upp den i små bitar.
Torka i ugn, 80-90 grader tills de är torra på
ytan och mjuka inuti. Det tar cirka 1,5 timme.
Ugnsluckan ska under torkningen stå lite på
glänt så att fukten försvinner. Dela upp godiset i små portionspåsar och frys
in det du inte ska använda. Det som du ska använda de närmaste dagarna kan du
förvara i kylskåp.
Du kan även lägga ett par vitlöksklyftor i
kokvattnet.
BLODPUDDING-GODIS: Dela färdigköpt blodpudding
i små tärningar. Torka tärningarna i cirka 80-90 graders värme i ugnen. Ta ut
dem efter cirka 45 minuter, när de är genomtorra. Ha ugnsluckan lite på glänt
under torkningen så att fukten försvinner. Ett smaskigt godis som inte kladdar!